Ved årets nytårskoncert i Aalborghallen havde Aalborg Symfoniorkester George Gershwin og Leonard Bernstein på programmet med henholdsvis Porgy and Bess og West Side Story. Jeg kom da til at tænke på de to fremragende komponisters havde deres rødder i Jødebæltet i Østeuropa.

Jødebæltet var i århundreder center for verdens jøder, og det var stort set identisk med middelalderens Litauen, der omfattede det nuværende Litauen, Hvide Rusland og Ukraine. Helt tilbage fra 1300-tallet havde jøderne søgt tilflugt i dette land, der var det eneste sted, hvor de kunne leve i fred for forfølgelser, og der udviklede de en meget høj kultur med eget sprog, Yiddish, baseret på 1300-tals tysk. Senere blev Litauen slået sammen med kongeriget Polen.

En del af Rusland


Det blev en katastrofe for jøderne, da Polen i 1795 ophørte med at eksistere efter den tredje deling mellem Preussen, Østrig og Rusland. For den største del af Polen og dermed Jødebæltet kom under Rusland, der førte en meget hård linje over for jøderne. Eksempelvis måtte jøderne fra Jødebæltet ikke rejse ind i Gammelrusland, og da jøderne fik mange børn, steg deres antal kraftigt og fattigdommen tilsvarende.

Jødisk tæppehandler i Vilnius

Jødisk tæppehandler i Vilnius

Jøderne var den største befolkningsgruppe i de fleste byer i Jødebæltet, men modsat i andre lande boede jøderne også i landsbyer, shtetler. For disse fattige jøder var det mest værdifulde at studere de gamle jødiske skrifter, Talmud, så de fik træning i at undersøge, analysere og reanalysere. Der blev også lagt stor vægt på en høj arbejdsmoral, og man skulle udføre sit arbejde godt. Det var også i disse landsbyer, at den specielle jødiske klezmermusik udviklede sig – musik, der ler med det ene øje, mens det andet græder.

Forholdene blev forværret

Jødernes flugt fra Rusland (tegning, ukendt)

Jødernes flugt fra Rusland (tegning, ukendt)

I 1881 blev Zar Aleksander den 2. myrdet og efterfulgt af sønnen, Aleksander den 3. Jødernes forhold blev derefter stærkt forværret, og der fandt mange voldsomme overfald sted, såkaldte pogromer. Lederen af den russisk-ortodokse kirke udtalte, at 1/3 skulle døbes, 1/3 udvandre og 1/3 skulle dø. De værste pogromer fandt sted i 1881 som reaktion på mordet og 1903 – 1905 i forbindelse med det russiske nederlag i Den russisk-japanske Krig.

Jøderne reagerede meget forskelligt. Nogle slog sig sammen i socialistiske bevægelser og blev ledende aktører i Den russiske Revolution i 1917. Andre blev zionister og udvandrede til Palæstina. Men den største gruppe reagerede ved at flygte. Endeløse flokke af fattige jøder søgte ledsaget af soldater ud til havnebyerne for at komme til det forjættede USA eller til Vesteuropa.

De russiske jøders flugt til USA


Mellem 1881 og 1914 rejste cirka 2,6 millioner jøder fra Rusland og det østrigske Galizien til USA, og de fleste kom til New York. I 1914 var der 1 million jøder i New York. Alene i kvarteret Lower East Side boede der 300.000 russiske jøder som gadehandleren på billedet og hans to sønner.

Den første generations indvandrere fra ghettoerne og shtetlerne i Rusland var fattige på jordisk gods; men de medbragte respekten for lærdom, den høje arbejdsmoral og klezmermusikken. De fik indflydelse på alle dele af det amerikanske samfund fra violinisten Jascha Heifetz, filmskaberen Samuel Goldvyn, kosmetikdronningen Helena Rubinstein og til gangsteren og grundlæggeren af Las Vegas, Meyer Lansky.

Anden generations jøder i USA

Jødisk gadehandler i New York

Jødisk gadehandler i New York

Den anden generation, som de to sønner på billedet, var både præget af arven fra forældrenes Østeuropa og af den nye verden, de voksede op i. Denne generation har haft enorm betydning for hele den vestlige verdens kultur. Hvem kender ikke skuespillerne Issur Daniolovitch Demsky og David Daniel Kominsky, vel bedre kendt som Kirk Douglas og Danny Kaye?

Den verdensberømte violinist, Yehudi Menuhin var blot den fremmeste af talrige jødiske violinister, for violinen har altid været jødernes instrument, fordi den kunne bringes med på den evige vandring eller flugt. Komponister som Gershwin og Bernstein var påvirket af klezmermusikken i deres hjem, så der opstod ny musik, når de mødte jazzen og anden amerikansk musik.

Den flittigste jødiske musiker var Israel Isidore Baline med kunstnernavnet Irving Berlin, der skrev og komponerede op mod 1500 sange som Alexanders Rag Time Band, White Christmas og God Bless America og musicals som Annie Get Your Gun. Verdenslitteraturen er også præget af denne generations jødiske forfattere som nobelpristageren Saul Bellow og Arthur Miller, hvis navn er udødeliggjort med skuespillet En sælgers Død.

De jøder, der blev tilbage

Der var dog mange jøder, der resignerede og blev tilbage i Jødebæltet. De blev så ofre for Den russiske Revolution, Stalins forfølgelser og til sidst for Hitlertysklands holocaust, så Jødebæltet blev ”jødefrit” og den jødiske kultur forsvandt.

Men de russiske jøder, som flygtede, bragte denne enestående kultur med sig til deres nye lande, og denne kultur har præget den lange række af jødiske kunstnere, som vi skylder en stor tak. Det blev vi mindet om ved årets nytårskoncert i Aalborghallen.